07-07-2017Vakantietijd

Het is nog even wachten voordat de schoolvakantie voor de basisschoolkinderen echt begint, maar het schiet toch al weer mooi op. Vakantie is meestal een zorgeloze tijd om lekker als gezin van elkaar te genieten.

Maar als vader of moeder is het goed om eens na te denken wie voor uw kinderen moet zorgen als u er plots niet meer bent.

Wanneer één van de ouders overlijdt, is de overblijvende ouder meestal degene die automatisch het ouderlijk gezag over het kind heeft. Let op: ongehuwde ouders moeten zo snel mogelijk na de geboorte van hun kind het gezamenlijk gezag aanvragen via de Rechtbank! (dat kan zelfs digitaal via www.rechtspraak.nl).

Maar als beide ouders overlijden moet er een voogd worden benoemd voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Wie wordt voogd ?
Als u zelf niets geregeld heeft zal de rechter een voogd uitzoeken. Dit kan dan betekenen dat er misschien iemand tot voogd wordt benoemd, die u liever niet als voogd zou willen. Om dit te voorkomen kunt u zelf een geschikte voogd zoeken en dit in uw testament vastleggen.

Combinatie met bewind
Mijn advies is om in uw testament een voogdijbenoeming te combineren met een beschermingsbewind.

Waarom een bewind?
Een kind is volgens de wet op 18 jarige leeftijd volwassen. Een kind krijgt dan de beschikking over de erfenis en kan dus het geld van de erfenis ook uitgeven aan dingen die u als ouder nooit zo maar zou goedkeuren ('een veel te dure scooter' of ‘aan bier in de kroeg’).
Dit kunt u voorkomen door in een testament een bewindvoerder te benoemen (bijvoorbeeld totdat uw kind 23 jaar wordt). Deze bewindvoerder past op het vermogen van uw kind en zorgt ervoor dat uw kind financieel wordt begeleid.

Gescheiden ouders?
Voor ouders die niet meer samen zijn, is het benoemen van een bewindvoerder helemaal belangrijk.
Waarom?
Als u niet meer samen bent en komt te overlijden, is uw ex-partner als overblijvende ouder automatisch 'de baas' over uw kind. Dus ook –als u dat niet goed regelt- de baas over het vermogen van uw kind (uw erfenis).
Dit kunt u voorkomen door in uw testament een ‘strenge’ bewindvoerder (bijvoorbeeld uw eigen zus of broer) te benoemen: in dat geval past deze bewindvoerder op het vermogen van uw kind en niet uw ex-partner. Deze bewindvoerder zorgt er dan voor dat uw ex-partner niet zomaar de erfenis van uw kind kan opmaken.

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.
 
Alvast een fijne vakantie!

Notarisadamelzinga AWBZ
Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
http://www.notariskantooradamelzinga.nl
Notarisadamelzinga FacebookFacebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Notarisadamelzinga TwitterTwitter: @notaris_assen