07-11-2013Recherche

Een groot deel van de werkzaamheden van een notaris bestaan uit recherchewerkzaamheden, of in gewoon Nederlands: het controleren van gegevens.

Bij de overdracht van een huis moeten er een heleboel zaken worden gecontroleerd:

Allereerst de gegevens van het verkochte huis:
Via het Kadaster controleren wij of het verkochte huis wel op naam van de verkoper geregistreerd staat, welke hypotheek erop rust en of er bijvoorbeeld sprake is van ‘erfdienstbaarheden’, zoals het recht van overpad. U zult immers maar een huis hebben gekocht en al tijdens de verhuizing blijkt dat de vrachtwagens van het vervoersbedrijf van de achterbuurman over uw inrit mogen rijden!

Verder controleren wij alle persoonsgegevens:
is de koper/verkoper gehuwd of is er iemand gescheiden? Mogen de verkoper en koper wel tekenen, ? of is misschien sprake van curatele, of van faillissement of schuldsanering?

Identiteit
Ook controleert het notariskantoor de identiteitsbewijzen van verkoper en koper, via het Vis (Verificatie Informatie Systeem). In dit systeem zijn alle gestolen of vermiste identiteitsbewijzen opgenomen.

Controle bij o.a. het Kadaster
Vlak voor de officiële overdracht op het notariskantoor wordt eerst weer bij o.a. het Kadaster gecontroleerd of er geen beslag (door een schuldeiser van de verkoper) is gelegd op het huis en of de verkoper niet stiekem zijn huis al aan een ander heeft overgedragen. Pas als dat goed is wordt de officiële akte getekend. Deze akte gaat vervolgens naar het Kadaster om ervoor te zorgen dat de koper eigenaar wordt.

Eindcontrole
Na het tekenen van de akte wordt -voordat de verkoper zijn koopsom krijgt uitgekeerd- voor de laatste maal gecontroleerd of alles echt goed is gegaan. Pas als bij deze controle geen problemen blijken, krijgt de verkoper zijn geld.

Kortom een heleboel controles om er voor te zorgen dat de overdracht van het huis goed gaat en de koopsom veilig is.

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Tot de volgende keer!


Adam Elzinga

Notarisadamelzinga AWBZ

mr. A (Adam) Elzinga
Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
http://www.notariskantooradamelzinga.nl
Notarisadamelzinga FacebookFacebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Notarisadamelzinga TwitterTwitter: @notaris_assen