15-11-2017Bijna december

Bijna december………..

De laatste maand van het jaar staat bekend als de feestmaand waarin we elkaar cadeautjes schenken. Ik wilde het in deze column dan ook hebben over het doen van schenkingen.

Schenken

U kunt als u dat nog niet heeft gedaan dit jaar nog de jaarlijkse schenking doen aan uw kinderen. Dit jaar is de vrijstelling (zonder dat er schenkbelasting is verschuldigd voor kinderen minimaal €5.320 en voor kleinkinderen €2.129).

Let erop dat wanneer u zelf gaat schenken u dat doet door de schenking over te maken op de privé-rekening van uw (klein)kind onder vermelding van: "schenking onder uitsluitingsclausule 1:94 BW". Deze clausule zorgt ervoor dat bij een eventuele echtscheiding van uw (klein)kind, de schenking niet hoeft te worden gedeeld met een ex-echtgenoot.

Bijzondere vrijstellingen

Aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar kunt u eenmalig €25.526 schenken zonder schenkbelasting en onder bepaalde voorwaarden zelfs nog meer (voor studie: €53.176) of voor het ‘voor het huis’: aankoop, verbetering, onderhoud of aflossing van de eigenwoningschuld van de eigen woning) zelfs een bedrag tot €100.000. let op: in deze gevallen dient u bij de belastingdienst wel een beroep te doen op deze vrijstellingen (deze vrijstellingen worden niet ‘automatisch’ verleend).

Schenken op papier

Als u liever de beschikking houdt over uw geld dan wel uw geld vastzit in uw huis, kunt u denken aan het schenken ‘op papier’

Het belangrijkste is dat bij een schenking ‘op papier’ de schenker het bedrag niet uitbetaalt aan de ‘begiftigde’, maar dit alleen schuldig erkent. Met andere woorden: de schenker houdt het geld in de portemonnee, maar bespaart zo wel belasting. Deze schuldigerkenning dient te gebeuren bij een akte van de notaris. Verder moet de schenker jaarlijks 6% rente betalen aan de begiftigde over dit schuldig erkende bedrag. Doet de schenker dit niet, dan draait de belastingdienst de schenking later alsnog terug! U kunt het betalen van de rente natuurlijk ook als een mooi jaarlijks cadeautje voor de kinderen zien.

Waarom schenkingen doen?

Het doen van schenkingen vermindert uw vermogen (denk aan uw box 3 belasting), waardoor vervolgens ook uw toekomstige eigen bijdrage voor de zorg kleiner wordt. Ook hoeven uw kinderen bij uw overlijden minder erfbelasting te betalen. Een driedubbel voordeel. Tot de volgende keer!


Adam Elzinga

Adam Elzinga


Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
www.notariskantooradamelzinga.nl
Adam Elzinga FacebookFacebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Adam Elzinga TwitterTwitter: @notaris_assen