22-08-2013De notaris op vakantie

Vanwege de vakantieperiode, in deze column tijd voor de vraag:

wie ondertekent nu uw akten, wanneer de notaris zelf op vakantie is?


Dat doe ik! Mijn naam is Willemijn Blom en ik ben kandidaat-notaris bij notariskantoor mr. Adam Elzinga.

Als kandidaat-notaris heb ik dezelfde juridische opleidingen gevolgd als de notaris. Na de universiteit ga je als kandidaat-notaris aan het werk op een notariskantoor en ga je dan naast je werk nog een beroepsopleiding van 3 jaar volgen. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond en minimaal zes jaar werkervaring hebt, kun je de Koning vragen om tot notaris benoemd te worden. Je kunt dan bijvoorbeeld notaris worden op je eigen kantoor, of bijvoorbeeld in een maatschap met andere notarissen.

In hoofdlijnen doet een kandidaat-notaris hetzelfde werk als de notaris. Een kandidaat-notaris geeft juridisch advies en kan akten voor u opstellen. Bij afwezigheid van de notaris, bijvoorbeeld vakantie, ziekte, maar ook wanneer de notaris cursus volgt heb ik 'de waarneming' (zoals dat eigenlijk heet) voor notaris Adam Elzinga. Deze waarneming moet ook iedere keer officieel aangevraagd worden bij de Kamer van Toezicht, er moet immers altijd een tekeningbevoegde notaris aanwezig zijn.
Tijdens deze waarneming kan ik namens notaris Adam Elzinga de notariële akten dan ondertekenen, deze akten hebben precies dezelfde geldigheid als wanneer de notaris ze zelf zou ondertekenen. Goed geregeld dus!

Dus ook wanneer notaris Adam Elzinga op vakantie is, kunt u bij notariskantoor mr. Adam Elzinga terecht voor uw notariële vragen!

mr. C.W. (Willemijn) Blom

mr. C.W. (Willemijn) Blom

Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
http://www.notariskantooradamelzinga.nl
Notarisadamelzinga FacebookFacebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Notarisadamelzinga TwitterTwitter: @notaris_assen