30-03-2015Help wij gaan uit elkaar

Soms gaat het niet meer in een relatie en besluit men uit elkaar te gaan, een ingrijpende beslissing die gevolgen heeft op allerlei gebieden. Uit elkaar gaan brengt dan ook heel veel ‘regelwerk’ met zich mee: het vastleggen van afspraken over de verdeling (wie krijgt wat), (kinder-)alimentatie, pensioenen enzovoort.

Ook op notarieel gebied zijn er belangrijke zaken te regelen. Want of u nu getrouwd, geregistreerd partner bent of samenwoont met een samenlevingscontract: op het moment dat u besluit om uit elkaar te gaan is het belangrijk om uw notariële stukken te (laten) controleren en goede informatie te vragen.

Immers zolang u nog niet echt officieel uit elkaar bent, gelden de regelingen in een samenlevingscontract of testament nog wel. Als u dan zou overlijden, betekent het dat uw (toekomstige) ex-partner nog steeds van u erft. Het is dan ook belangrijk om uw samenlevingscontract en uw testament goed te laten controleren en eventueel aan te laten passen, zodat de (toekomstige) ex-partner niet meer van u erft.

Maar ook als u al wel officieel uit elkaar bent, kan het zijn dat er in uw testament nog regelingen staan die u moet aanpassen (staat de goede voogd er nog in?).

Kinderen
Speciaal voor mensen die uit elkaar gaan en kinderen hebben zijn er extra aandachtspunten.

Erfenis
Als u komt te overlijden en uw minderjarige kinderen van u erven, krijgt uw ex-partner bijvoorbeeld de zeggenschap over de erfenis van uw kinderen. De ex-partner moet dan namens uw kinderen de erfenis afwikkelen (denk bijvoorbeeld aan het regelen van uw uitvaart) en beheert ook de erfenis namens uw kinderen.

Meestal willen ouders die uit elkaar zijn dat nou juist niet en hebben ze liever dat iemand anders (bijvoorbeeld hun eigen broer of zus) deze zeggenschap krijgt. Deze persoon benoemt u in een testament tot bewindvoerder over de erfenis van de kinderen. Deze bewindvoerder voorkomt dus dat de ex-partner zomaar aan de erfenis van de kinderen kan komen (en erger nog: de erfenis kan opmaken!)

Tweetrapsmaking
Maar er is meer: zo weten veel ouders die uit elkaar zijn gegaan niet dat als een kind van hen erft en dit kind vervolgens ook overlijdt (zonder zelf al kinderen te hebben) dan gaat een deel van deze erfenis ook weer naar uw ex-partner vererft. Uw ex-partner behoort als ouder namelijk samen met de broertjes en zusjes tot de erfgenamen van uw kind. Het kan zelfs gebeuren dat een deel van uw erfenis daarna via uw kind door de nieuwe kinderen van uw ex-partner wordt geërfd. Voor veel ouders die uit elkaar zijn, is dat geen prettige gedachte! U kunt dit dan ook voorkomen door in een testament een ‘tweetrapsmaking’ op te nemen: die zorgt ervoor dat er nooit iets van uw erfenis bij uw ex-partner (en de nieuwe kinderen) terecht kan komen.

Contact opnemen
Mocht u vragen hebben over bovenstaande dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

 

mr. A (Adam) Elzinga

Notarisadamelzinga AWBZ

Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
http://www.notariskantooradamelzinga.nl
Notarisadamelzinga FacebookFacebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Notarisadamelzinga TwitterTwitter: @notaris_assen