+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
Beschermingsbewind (Drenthe)

Vakantie voorbij

Het is een bijzondere zomer geweest: wegens Corona zijn veel mensen thuis gebleven of hebben vakantie in eigen land gevierd. Niks mis mee natuurlijk, al was het met alle RIVM-maatregelen soms lastig om de drukte te vermijden, vooral door alle toeristen die naar ons mooie Drenthe kwamen.

Maar de vakantie is weer voorbij en de scholen alweer begonnen. Tijd om weer in het strakke schema te komen van werken, school en andere verplichtingen.

Wellicht ook tijd om als ouders eens stil te staan bij de vraag wie voor uw kinderen moet zorgen als u er plots niet meer bent. Ik krijg er veel vragen over; hoe werkt het nu precies?

Als één ouder overlijdt, is de achterblijvende ouder meestal degene die het ouderlijk gezag over het kind heeft. Let op: voor ongehuwde ouders geldt dit niet automatisch: zij moeten zo snel mogelijk na de geboorte van hun kind het gezamenlijk gezag aanvragen via de rechtbank (dat kan zelfs digitaal via www.rechtspraak.nl). Als beide ouders overlijden is er niemand met ouderlijk gezag en bepaalt de wet dat er een voogd moet worden benoemd voor kinderen onder de achttien jaar.

Wie wordt voogd?

Als u niets geregeld heeft, zal de rechter een voogd uitzoeken. Dit kan betekenen dat iemand die u niet zou hebben gekozen voogd wordt! Om dit te voorkomen kunt u zelf een geschikte voogd zoeken en dit in uw testament vastleggen. U kunt ook wensen vastleggen die voor u belangrijk zijn; dat de kinderen in één gezin worden opgevoed, dat zij in Drenthe blijven wonen of op dezelfde school blijven.

Logisch: ook Bewind regelen

Als u een voogd benoemt, is mijn advies om in uw testament ook een ‘beschermingsbewind’ voor uw kinderen op te nemen. Een kind is volgens de wet op achttienjarige leeftijd juridisch volwassen. Op die jonge leeftijd kan het dus de erfenis opmaken aan dingen die u nooit zo maar had goedgekeurd (denk aan een grote scooter of auto).

Dit kunt u voorkomen door een beschermingsbewind, bijvoorbeeld totdat uw kind 23 wordt. De bewindvoerder die u aanstelt, past op het vermogen en zorgt ervoor dat uw kind financieel wordt begeleid en het geld alleen aan de gewenste dingen uitgeeft (bijvoorbeeld een studie).

Uit elkaar? Dan is een bewind nog belangrijker!

Voor ouders die niet meer samen zijn, is het benoemen van een bewindvoerder helemaal belangrijk. Als u overlijdt, is uw ex-partner als overblijvende ouder juridisch 'de baas' over uw kind. Dus ook –als u dat niet goed regelt- de baas over het vermogen van uw kind (waaronder úw erfenis).

Dit kunt u voorkomen door in uw testament een ‘strenge’ bewindvoerder (bijvoorbeeld iemand van uw eigen familie) te benoemen: deze past op het vermogen van uw kind. Zo is uw ex-partner niet de baas over de erfenis.

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Notaris: Adam Elzinga

Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550

Ga naar de contactpagina

Facebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Twitter: @notaris_assen

logo
Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550