+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN

Samenlevingsvormen

Samenlevingsvormen

In Nederland kennen we drie soorten samenlevingsvormen. De keuze voor een samenlevingsvorm, kan fiscale en financiële gevolgen hebben waar u rekening mee moet houden. 

          

samenlevingscontract  

samenlevingscontract  

Trouwen

Trouwen en geregistreerd partnerschap doet men in het stadhuis. Gevolg: alle juridische pijlen staan daarna gericht op elkaar in plaats van op de familie waaruit men afkomstig is.
Mede-resultaat; er ontstaat gemeenschap van goederen, dus alles wat ieder eerst zelf had is nu van het bruidspaar gezamenlijk. (Er gaat nergens zoveel vermogen over de toonbank als in de trouwzaal).
Als men die gemeenschap van goederen om wat voor reden dan ook niet wenst (bijvoorbeeld iemand loopt ondernemersrisico danwel de ene trouwlustige is rijker dan de partner) is het zeer aan te raden om bij notaris Adam Elzinga over huwelijksvoorwaarden te praten. Huwelijksvoorwaarden maakt men bij de notaris vóór dat het huwelijk wordt gesloten. Tijdens het huwelijk kan het ook maar dan is het veel duurder.

Voor meer informatie over huwelijksvoorwaarden: klik hier

Geregistreerd Partnerschap

Geregistreerd partnerschap lijkt heel veel op het huwelijk; alleen als er kinderen komen ziet men een klein verschil. Het is oorspronkelijk in het leven geroepen om voor partners "van gelijke kunne" het mogelijk te maken om zonder ingewikkelde akten bij een notaris de juridische pijlen naar elkaar te richten door een simpel "ja" op de juiste plaats, de trouwzaal dus. Ook hier ontstaat gemeenschap van goederen tenzij men partnerschapsvoorwaarden maakt; deze voorwaarden worden automatisch huwelijksvoorwaarden als er vervolgens nog eens "echt" getrouwd gaat worden.

Voor meer informatie over geregistreerd partnerschap:  klik hier

Samenwonen

Voor een samenlevingscontract gaat men niet naar het gemeentehuis maar naar de notaris.
Het is bestemd voor zij die (nog) niet willen trouwen of hun partnerschap willen laten registreren en toch willen dat de juridische pijlen op elkaar staan gericht in plaats van op de familie waaruit men afkomstig is.
Het samenlevingscontract heeft meestal (dus soms ook niet) als belangrijkste effect dat het wettelijk erfrecht naar de partner toegebogen wordt inplaats van zoals de wet zegt, naar de familie.
Echter niet in alle gevallen kan dit bijbuigen van de wet bij samenlevingscontract worden geregeld; er zijn gevallen dat een samenlevingscontract daarvoor niet helpt en dat een testament nodig is om aan uw wensen te voldoen. Dat hangt helemaal af van de persoonlijke situatie waarin men verkeert. Dit is dan ook meteen de reden dat een notaris u pas behoorlijk kan adviseren als hij van uw situatie op de hoogte is.

Voor meer informatie over samenwonen: klik hier

Notariskantoor Adam Elzinga is u hierbij graag van dienst. 

Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend Contact met ons opnemen via onderstaande knop

logo
Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550